Wat is beeldende kunst?

Wat is beeldende kunst precies? Wanneer kan iemand zich zelf de titel beeldende kunstenaar geven? En hoe kan een beeldende kunstenaar leven van zijn kunstwerken?

Er zijn veel verschillen tussen een kunsttentoonstelling en een artistieke voorstelling. Een schilderij is net zo goed kunst als een toneelstuk. Maar er is een belangrijk verschil: bij een tentoonstelling is het niet verplicht dat de kunstenaar aanwezig is, zijn kunst spreekt voor zichzelf, ze zijn tijdeloos en onafhankelijk van de persoon die het kunstwerk heeft gemaakt. Elke kunstvorm waaruit aan het eind van het creatieve proces een zelfstandige entiteit ontstaat, zoals schilderkunst of beeldhouwkunst, wordt beeldende kunst genoemd.

Dan is het duidelijk waarom een toneelstuk geen beeldende kunst is, er zijn uitvoerders, een podium, decors en iemand die de tekst voordraagt nodig. De kunst moet dus opnieuw gespeeld worden om het te beleven. Daarom wordt deze categorie podiumkunsten genoemd. 

Definitie van beeldende kunst

De simpele definitie van beeldende kunst is: de term die wordt gebruikt om elke kunstvorm te beschrijven die tastbare werken creëert die in de ruimte kunnen bestaan.

Aangezien wij schilderijen, foto’s en beeldhouwwerken gewoonlijk alleen met onze ogen waarnemen, worden deze kunstwerken gerekend tot beeldende kunst. Beeldende kunst is dus altijd beeldende kunst. Dit ook een belangrijk verschil met podiumkunst waar je meerdere zintuigen moet gebruiken om de kunst tot je te nemen. 

Tip: Bekijk ook ons schilderen op nummer assortiment met motieven voor jong en oud.

Wat maakt je een beeldende kunstenaar?

Kunst heeft een nauwe verbinding met ambacht en technologie. Het is niet altijd mogelijk een duidelijke lijn tussen deze twee entiteiten te trekken. Bijvoorbeeld, is een architect die een parkeergarage ontwerpt een beeldend kunstenaar? Zijn de schilders die de gevel een nieuw likje verf geven beeldende kunstenaars? Is het maken van productfoto’s beeldende kunst?

Of wij iets als kunst kunnen benoemen, hangt af van de volgende twee factoren:

  • De intentie  van de maker. Werd een foto genomen met artistieke ambitie of was het een selfie voor de lol?
  • De perceptie van de kunst. Sommige mensen nemen abstracte kunst niet serieus, ze denken “Dat kon ik zelf ook maken”. Is dat kunst of is dat geklieder op een canvas? Het antwoord hierop verschilt per persoon. Tot slot, als een kunstwerk het tot een galerie heeft gehaald, mag de maker zich een beeldend kunstenaar noemen. 

Tot het punt dat de kunstwerken door een groot publiek wordt erkend, is het voor de meeste kunstenaars een lange weg. Sommigen worden tentoongesteld maar verdienen te weinig aan de door hun gemaakte kunst om hier van te leven. Anderen verkopen hun kunstwerken voor record bedragen zonder ooit in een galerie te hebben gestaan, dit brengt ons bij het volgende onderwerp…

Wat doet een beeldend kunstenaar precies?

Hoe verdienden de beeldende kunstenaars hun geld voor de kunstwerken miljoenen waard werden? En hoe kom je rond als je net begint als een beeldend kunstenaar. 

Aan het begin van een carrière van een beeldende kunstenaar zijn de kunstwerken slechts een fractie van een prijs tot de kunstenaar doorbreekt. Daarom zou het verstandig zijn te wachten met het verkopen van de eerste kunstwerken tot een kunstenaar meer tractie krijgt door tentoonstellingen en wat meer publiekelijk wordt erkend. 

Voor schilder en fotografen is het dus een goed idee om tot die tijd kunstdrukken van hun schilderijen aan te bieden. Er zijn online veel locaties waar beeldende kunstenaars hun werken direct aan kunnen bieden. Veel potentiële kopers zoeken specifiek een goede aanbieding van jonge kunstenaars, via deze manier willen zij het opkomende talent steunen. Het is echter moeilijk op te vallen door het ruime aanbod op deze platforms.

Ga aan de slag op een opdracht basis, zo leer je nieuwe techniek en kan je jouw kwaliteit aan scherpen. Je wordt zo meer gezien door de kunstwerken die je ook maakt voor anderen en brengen de eerste centen in de kas om zo meer focus te kunnen hebben op jouw eigen werk. 

Het is een overweging waard om een eigen inloop atelier of een kleine winkel in te richten waar potentiële klanten jouw werken kunnen bekijken en op hun gemak een beslissing te kunnen nemen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *