Voorkom rugpijn tijdens Schilderen op nummer

Voorkom rugpijn tijdens Schilderen op nummer

Ben jij regelmatig in de weer met leuke hobby’s zoals Schilderen op nummer of Diamond Painting? Dan is het overzicht in de gespendeerde tijd gemakkelijk te verliezen. Een Schilderen op nummer maken kan soms uren duren. Voordat je het weet is het tijd om op te staan en het is raak. Je voelt de rugpijn. Dit komt regelmatig voor tijdens het uitvoeren van deze leuke hobby’s. Wij hebben enkele tips & methodes op een rijtje gezet om dit probleem te verminderen en in sommige gevallen zelfs te voorkomen!

Ga rekken en strekken!

Regelmatig betrap ik mijzelf op het voorover leunen tijdens het schilderen. Herken jij dit probleem ook? Gelukkig ben je niet de enige! 🙋‍♀️

Schilderen op nummer is erg leuk, in veel gevallen raak je verdwaald in de tijd en verdwaald in je houding. Helemaal als jij enorm verheugd bent om jouw schilderij in te lijsten en op te hangen. Het voorover gebogen werken in één positie voor een te lange tijd zorgt voor veel ongemak in jouw nek en rug.

Wij raden daarom aan om regelmatig pauzes te nemen om jouw spieren te rekken en te strekken. Er zijn veel simpele rek en strek oefeningen die jij vanuit jouw bureaustoel kan doen. Deze simpele oefeningen kunnen wonderen verrichten. 

Na of tijdens een intensieve schildersessie, zal je veel opluchting en gemak ervaren om even een rek en strek pauze te nemen. Erg handig is om een timer te zetten om zo gestructureerd pauzes in te lassen. Je wilt natuurlijk een prachtig schilderij maken, dit moet alleen niet ten kosten  van jouw rug gaan.

Gebruik een stoelkussen

Een simpele maar erg effectieve truc onder de hobbyisten is om een stoelkussen te gebruiken tijdens het maken van het schilderij. Een stoelkussen is gemakkelijk te gebruiken op iedere stoel. Misschien is het stoelkussen de ideale oplossing waardoor je niet een nieuwe stoel moet kopen, dit bespaart een boel kostbare euro’s. 

De kussens verminderen de rug en schouderpijn door de druk van jouw stuitje op te vangen. Een stoelkussen biedt ook veel voordelen voor het verbeteren van de bloedcirculatie. Het stoelkussen is de ideale oplossing om voor een voordelige prijs van rugpijn af te komen.

Zorg voor een goed postuur

Het verminderen van de pijn in rug en schouders kan opgelost worden met een goed postuur. Zoals hierboven besproken is het voorover leunen tijdens het werken aan een bureau nooit goed voor de rug. Toch is dit erg verleidelijk tijdens het schilderen en veel voorkomend. Hierdoor is dit een van de meest voorkomende redenen waarom ervaren hobbyisten pijn ervaren aan de rug, schouders en of stuitje. Een verkeerd postuur zorgt voor spanning op de spieren, deze spieren gebruik jij tijdens het schilderen. De spanning op de spieren, in combinatie met de concentratie die is vereist tijdens het maken van jouw schilderij zorgt ervoor dat je gemakkelijk pijn kan ervaren. Dit wil je natuurlijk voorkomen!

Een goed postuur begint bij:

  • Ervoor zorgen dat de rug goed is ondersteund
  • De voeten volledig rusten op de vloer
  • Alle benodigdheden binnen handbereik zijn
  • Het zo goed mogelijk aanhouden van een rechte rug

Dit kleine lijstje met tips kan wonderen verrichten om van de rugpijn af te komen en misschien zelfs de rugpijn te voorkomen.

Tijd voor een nieuwe stoel

Hebben de bovenstaande tips & methodes helaas niet geholpen, dan is het tijd om een nieuwe stoel aan te schaffen. Het werken vanuit een oude houten keukenstoel lijkt erg gemakkelijk aan het begin, dit zorgt helaas voor veel langdurige rugklachten die wij hierboven hebben besproken. Alhoewel een stoelkussen een goede middenweg is om niet een nieuwe stoel aan te schaffen. Zal jij toch het meeste voordel ervaren op een ergonomische bureaustoel. 

Een ergonomische stoel is gemaakt voor comfort en langdurig zitten. Deze stoel is samengesteld om jouw postuur te ondersteunen waar nodig en de klachten te verminderen. 

Er zijn een hoop manieren & methodes om rug en schouderpijn te verminderen. Heb jij andere methodes die jou hebben geholpen? Deel ze met onze community, misschien help jij iemand van zijn rugklachten af!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *