Schilderen op nummer als kunsttherapie

Inhoudsopgave

Het is niet altijd gemakkelijk om jouw gedachten en emoties vrij spel te geven of om simpelweg je lichaam onder controle te houden. Het concept van kunsttherapie is ontstaan in de jaren 50 (Wikipedia) en werd regelmatig, onverklaarbaar, gezien als een volledige behandeling voor specifieke ziektes. Kunst helpt enorm met het krijgen van zelfvertrouwen.

Wat is kunsttherapie?

Kunsttherapie is een manier van emoties en gevoelens te uiten wanneer woorden deze emoties en gevoelens niet kunnen beschrijven.
Het uiten van emoties kan ik veel verschillende vormen en maten, of je nou zingt, danst, voetbalt, hockeyt of schilderen. Het doel is niet om de beste te worden erin. Het doel van kunsttherapie is om te focussen op jezelf.
Kunsttherapie wordt ingezet om mensen te helpen die problemen hebben met spraak, het verbeteren van de motoriek van een persoon en het vergroten van zelfvertrouwen. Kunst is een ideale manier om jouw gedachtes vrijspel te geven terwijl jij je focust op iets anders. Het is van belang om jouw emoties en gedachtes te controleren en ze vrij te laten op basis van jouw behoeften.
Het beoefenen van een artistieke hobby helpt ons brein om endorfines vrij te maken en een kleine reserve op te bouwen. Deze endorfines worden gebruikt in momenten van stress, twijfel en angst.

Heb jij twee linkerhanden? Dan hoef je niet te treuren, kunsttherapie is voor iedereen mogelijk. Het doel is om emoties en gedachtes een plek te geven door middel van kleurvolle momenten.

Hoe helpt schilderen op nummer bij kunsttherapie

Hoewel schildertherapie in het algemeen gebaseerd is op het interpreteren van lijntjes en kleuren om via die manier emoties en gevoelens te uiten. Schilderen op nummer gaat net een stapje verder.
Schilderen op nummer is simpel en gemakkelijk om te gebruiken, de afbeelding staat immers al op het canvas. Jij moet alleen jouw creativiteit te gebruiken om het canvas tot leven te wekken met de acrylverf.

Schilderen op nummer heeft veel voordelen, zoals het vergroten van zelfvertrouwen, het verbeteren van de motoriek, meer controle krijgen over hand en arm bewegingen, over het hele lichaam en het helpt mensen die last hebben van beven. Het is ook bewezen dat het de concentratie drastisch verbeterd.

Schilderen op nummer helpt jou enorm op weg om jezelf meer te focussen op één specifiek activiteit. Een tekort aan concentratie kan leiden tot problemen om een conversatie te volgen, moeite met het luisteren naar een leraar of zelfs een film te kijken zonder verdwaald te raken in de eigen gedachten. Schilderen op nummer zorgt ervoor dat jij actief en bewust aanwezig bent met de activiteiten die jij uitvoert.
Het is ook bewezen dat schilderen op nummer enorm helpt met hyperactiviteit. Hyperactiviteit zorgt ervoor dat iemand niet langer dan vijf minuten stil kan zitten. Schilderen op nummer vereist veel concentratie, dit kalmeert zelfs de drukste personen.

Schilderen op nummer helpt met het uiten van emoties. Het kiezen van een schilderij, welke kleuren zich daarin bevinden en de volgorde van de kleuren die jij eerst schildert kan de emotionele staat waar iemand in zit verklaren. In ons artikel over de impact van kleuren op jouw leven leggen wij dit gedetailleerd uit.

Wie kan gebruik maken van schilderen op nummer therapie?

Het leven is niet altijd gemakkelijk en het leven stelt je regelmatig op de proef. Maakt niet uit waar jij doorheen gaat in jouw leven, iedereen heeft weleens de behoefte om alleen te zijn en gevoelens te uiten. Dit wordt vergemakkelijkt met Schilderen op nummer. Neem de tijd voor jezelf enkele dagen per week, leg je schilderspullen neer in een comfortabele plek en laat jouw wensen en emoties spreken door de kracht van kunst.

Laat een reactie achter