Het exacte aantal kleurtinten dat het menselijk oog kan waarnemen is wetenschappelijk niet vastgesteld, maar men schat dat dit ongeveer een miljoen chromatische variaties zijn.
Er zijn diverse manieren om kleuren in te delen, variërend van de volgorde van mengen tot de indruk die ze geven. In deze blogpost gaan we het hebben over de meest gangbare kleurindelingen.
Kleurtypen op basis van mengvolgorde
Het indelen van kleuren naar mengvolgorde is een veelgebruikte methode. Hierbij wordt gekeken naar de volgorde waarin kleuren op het bekende kleurenwiel verschijnen. Volgens deze indeling worden kleuren als volgt onderverdeeld.
Basiskleuren
Basiskleuren zijn de “oorspronkelijke” kleuren, dat wil zeggen, kleuren die niet verkregen kunnen worden door andere kleuren te mengen. Ze zijn essentieel om de andere kleuren op het wiel te maken.
Onder basiskleuren verstaan we de drie kleuren: blauw, rood en groen.
Secundaire Kleuren
Secundaire kleuren ontstaan door het gelijkmatig mengen (50%) van twee basiskleuren. De kleuren die hieruit voortkomen zijn cyaan, magenta en geel.
Tertiaire Kleuren
Tertiaire kleuren zijn het resultaat van het mengen van één basiskleur met de secundaire kleur die ernaast ligt op het kleurenwiel.
Kleurtypen op basis van helderheid
Kleuren kunnen ook ingedeeld worden op basis van hun helderheid, wat weer te maken heeft met hoe kleuren licht reflecteren of absorberen. Hierdoor kunnen we onderscheid maken tussen lichte en donkere kleuren.
Lichte Kleuren
Lichte kleuren zijn kleuren die licht reflecteren en daardoor helderder lijken voor onze ogen dan donkere kleuren. Op het kleurenwiel variëren de lichte kleuren van oranje tot groen.
Donkere Kleuren
Donkere kleuren daarentegen absorberen meer licht. Dit zijn de verschillende kleuren die we op het kleurenwiel vinden, variërend van roodachtig tot blauwgroen.
Kleurtypen op basis van Temperatuur
Deze classificatie is gebaseerd op kleurenpsychologie en onderscheidt warme en koele kleuren op basis van het gevoel dat ze overbrengen.
Koele Kleuren
In de psychologie associëren we koele kleuren met momenten of gebeurtenissen waarbij de temperatuur laag is, zoals winter en sneeuw. Deze kleuren zijn dus paars, blauw en cyaan.
Warme Kleuren
Daarentegen worden warme kleuren geassocieerd met warmtebronnen zoals de zon en vuur. Vandaar dat warme kleuren tinten van rood, geel en oranje bevatten.
Kleurtypen op basis van Familie
De indeling van kleurtypen op basis van familie is afgeleid van schilderkunst, design en interieurontwerp. De resulterende kleurenpalet is gebaseerd op aspecten zoals verzadiging en helderheid in een HSB-kleurenmodel.
De verkregen tabel classificeert kleuren als pastel, aards, neutraal en neon, hoewel er meer onderverdelingen kunnen bestaan.
Pastelkleuren
Pastels zijn lichte kleuren met een lage verzadiging. Het zijn oprecht rustgevende kleuren, zoals tonen van zalm, roze of muntgroen.
Aardse Kleuren
Dit zijn de kleuren die we in de natuur vinden, niet alleen het bruin van de aarde zelf, maar ook elke andere kleur die in een natuurlijk landschap aanwezig is: tinten van blauw, groen, oranje, enz.
Neutrale Kleuren
Neutrale kleuren zijn kleuren die soberheid uitstralen. Ze worden gevonden op de grijsschaal, van zwart tot wit.
Neonkleuren
Neonkleuren zijn de “opvallende” tinten, fluorescerend, met maximale verzadiging. Ze worden vooral gebruikt om energie en kracht over te brengen.
Hoe nemen we verschillende kleurtinten waar?
Kleurwaarneming is te danken aan de reactie van het oog op prikkels van elektromagnetische golven. Als het orgaan dat verantwoordelijk is voor het zicht, stuurt het oog deze informatie naar de hersenen, die het verwerken en ons de specifieke kleur laten waarnemen.
Volgens de kleurentheorie hangen verschillen in kleurwaarneming tussen personen af van het aantal kegeltjes, dit zijn de oogcellen die het door kleur uitgezonden licht omzetten in chemische signalen voor de hersenen.
Het Belang van Kleurencombinaties
Kleuren worden op verschillende manieren gecombineerd om diverse sensaties aan de waarnemer over te brengen: rust, energie, vreugde, verdriet… Professionals zoals interieurontwerpers en user interface designers weten maar al te goed dat kleuren onze stemming kunnen beïnvloeden.
In de schilderkunst wordt de combinatie van kleuren ook bepaald door de expressieve intentie van de kunstenaar. Neem bijvoorbeeld het schilderij ‘De Kus’ van Gustav Klimt. Zoals de naam al doet vermoeden, toont het een gele koe, ook al weten we allemaal dat koeien niet geel zijn. Wat wilde de kunstenaar uitdrukken door deze kleur voor het dier te gebruiken?…
Het kennen van de eigenschappen en kenmerken van elke kleur, naast vele andere aspecten, is een kwaliteit van ervaren schilders. Maar er zijn ook manieren om een schilderij te maken als een ware kunstenaar zonder deze kennis.
De Methode om een Schilderij te Maken Zonder Ervaring
Ongeacht je ervaring met kleuren, biedt Schilderenopnummerwinkel.nl je de kans om een schilderij te maken met het schilder-op-nummer systeem. Het is een ontspannende, kosteneffectieve en productieve activiteit die je de kunstenaar in jezelf laat ontdekken.
Zoals gezegd, hoef je je geen zorgen te maken over je ervaring. Naast de andere benodigde materialen ontvang je een genummerd canvas: je hoeft alleen maar de aangegeven kleur op het juiste genummerde gebied aan te brengen. Zo zal, streek voor streek, het eindresultaat voor je ogen verschijnen.
Of het nu gaat om schilderijen van beroemde kunstenaars of gepersonaliseerde schilderijen, je kunt een meesterwerk met je eigen handen creëren voor thuis (of als cadeau).
Neem een kijkje naar alle schilderijen die je hier kunt maken en laat de nummers (en de instructies) je leiden!