Acryl schilderen voor beginners: 10 Tips

Wil je beginnen met Acryl schilderen maar weet je niet waar of hoe je van start moet gaan? Treur dan niet, in deze blog hebben wij 10 tips op een rijtje gezet om je op weg te helpen met een vliegensvlugge start in de  kleurrijke wereld van schilderen met acrylverf. Alvast veel lees plezier!

Wat is het verschil tussen acrylverf en ‘normale’ verf

Acrylverf is een referentie aan het schilderen met acrylverf. Acrylverf bestaat uit pigmenten, bindmiddelen en oplosmiddelen, verder is acrylverf oplosbaar in water. 

Acrylverf is een redelijk nieuwe schildertechniek, schilderen met acrylverf is populair bij beginende als ervaren hobbyschilders maar ook onder professionele kunstenaars. Acrylverf is erg veelzijdig, dit is een reden voor de populariteit, als je de verf met water mengt dan worden de kleuren transparant en stralend, als aquarel. Meng je de verf met impasto, krijg je een effect dat lijkt op klassieke olieverfschilderijen.

Wat heb je nodig voor acryl schilderen?

De essentie van wat je nodig hebt zijn enkel een paar kleuren, penselen, schildergrond, een waterbeker en een mengpalet. Wij hebben enkele artikelen voor je gevonden met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Deze kan je gemakkelijk online bestellen en mee aan de slag gaan. 

  1. Kleuren, zwart, wit, magenta, cyaan en geel
  2. Borstels: een grotere platte borstel van ongeveer 30 tot 40 centimeter, een smalle ronde borstel voor de details (ongeveer maar 2 of 3) en borstel van middelgroot (ongeveer maat 11)
  3. Een opgespannen A4 spanraam
  4. Een A4 blok acrylpapier
  5. Keukenrol of een oude doek voor het schoonmaken en houden van de borstels
  6. Beker met water
  7. Mengpalet, een oud bord, houten plank of iets dergelijks voldoet.

Producten voor acrylverf

Kleuren

Om te beginnen met acryl schilderen heb je drie basiskleuren nodig, deze kleuren zijn magenta, cyaan en geel, ook zwart en wit zijn voldoende. Alle andere kleuren kan je hiermee mengen. De kleuren kan je los aanschaffen of in een set kopen. Controleer of de set de hierboven genoemde kleuren bevat, veel sets zijn gevuld met willekeurige kleuren als rood, groen, paars etc. 

Penselen

Het is aangeraden om kwaliteit penselen te gebruiken bij het schilderen, dit zal ervoor zorgen dat je een betere schilderervaring hebt, een mooier resultaat tot leven kan brengen en de hobby een stuk leuker blijft. De laatste penselen die wij hebben gekocht kostte €14,95. Deze zijn goed voor het beginnende schilder en de ervaren schilder.

Klik hier om ons assortiment penselen te bekijken. Onze penselen zijn uitermate geschikt om te schilderen met acrylverf. De penselen bieden je de mogelijkheid en vrijheid om jouw creativiteit op een ergonomische manier los te laten op het canvas.

Accessoires voor acryl schilderen

Onze ervaring met de aanschaf van professionele accessoires: Deze heb je niet nodig als je pas aan de slag gaat met acryl schilderen. Helemaal als je de hobby nog aan het ontdekken bent, met de door ons benoemde accessoires kan je aan de slag gaan voor een zacht prijsje. Je kan met deze benodigdheden mooie resultaten behalen, deze accessoires kan je later nog aanvullen met professionele accessoires. 

Acryl schilderen: Penselen

De penselen zijn een gevoelig puntje, vaak onderschatten beginners de waarde van goede penselen, iedere borstel doet toch hetzelfde, totdat je klaar bent met schilderen en alle haren zijn aan elkaar gekleefd. Dan kan je de penselen in principe al weggooien. De lage kwaliteit haren worden beschadigd door een grote hoeveelheid water, zijn niet duurzaam en kunnen de algehele ervaring flink verminderen. Uiteindelijk zal goedkoop duurkoop worden. 

Wat zijn goede penselen?

Een goed penseel herken je aan de stabiliteit, precisie, duurzaamheid en het vermogen om verf op te nemen en af te geven. Er zijn borstels die zijn gemaakt van dierlijk haar en synthetisch haar, er zijn veel verschillende maten en vormen.

Penselen met dierlijk haar hebben een ruwe textuur die verf beter vasthoudt dan synthetisch haar. Penselen met dierenhaar worden daarom beschouwd als een beter kwaliteit. Persoonlijk gebruik ik kwasten van synthetisch haar, aangezien ik meer waarde hecht aan andere factoren bij penselen. 

Een belangrijke factor is de lengte van de haren op de borstel of de verwerking onder de huls. Bij een borstel van minder goede kwaliteit zijn de haren niet lang genoeg, deze komen net onder de huls vandaan, deze hebben geen draagkracht, geven minder goed verf af en nemen slecht verf op. Dit kan zorgen voor veel irritaties tijdens het schilderen. 

Mijn conclusie: je hoeft niet de allerbeste borstels aan te schaffen op de markt, maar ook niet de goedkoopste, kies een goede middenweg die past bij jouw budget en let op de punten die we hebben benoemd. Investeer in goede penselen, want het is het waard.

Waar moet op letten bij verf?

Acrylverf is grotendeels samengesteld uit pigmenten en bindmiddel. De pigmenten zijn het zichtbare deel van de kleur. Het bindmiddel houdt de pigment bijeen en zorgt ervoor dat ze op het schilderoppervlak hechten. 

In de winkel is het je vast opgevallen, de symbolen op de verfflessen. Zij beschrijven de eigenschappen van de verf. Een klein vierkant of cirkel, gevuld, half gevuld, met een streep er doorheen. Dit geeft de ondoorzichtigheid van de verf aan. De sterretjes of plusjes staan voor de lichtechtheid van de kleuren.

Welke kleuren heb je nodig om te beginnen?

Wij raden de kleuren zwart en titanium wit aan. Als je goed hebt opgelet bij de kunstvakken, dan weet je dat je met de primaire kleuren geel, magenta en cyaan alle kleuren kan mengen. Als je al een in beeld hebt wat je wil maken dan kan je die kleuren al aanschaffen en hoef je niet eerst tijd te besteden aan het mengen van deze kleuren. 

Waar moet je op letten bij het schilderen met acrylverf?

  1. Bescherm je ondergrond en de omgeving goed en trek oudere kleren aan. Acrylverf is niet of nauwelijks uitwasbaar – zowel droog als nat.
  2. Gebruik de juiste hoeveelheid verf, acrylverf droogt erg snel, het zal zonde zijn als je teveel verf gebruikt en het vervolgens niet meer bruikbaar is.
  3. Reinig je paletten en penselen tijdig, zoals je nu vast al weet droogt acrylverf enorm snel. Het is erg zonde als je penselen onbruikbaar worden door opgedroogde acrylverf.

Schilderen op nummer met acrylverf

Met schilderen op nummer wordt er een door jou uitgekozen motief geproduceerd met acrylverf op waterbasis. De reden dat wij voor acrylverf op waterbasis hebben gekozen is, dat deze verf de laagst mogelijke instap heeft voor beginners. Zo proberen wij de hobby zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken. Wil je beginnen met schilderen op nummer? Dan heb je alle hierboven genoemde accessoires niet nodig, onze pakketten worden geleverd met alle toebehoren en accessoires die je nodig zal hebben om direct aan de slag te gaan. Deze accessoires zijn handmatig uitgezocht door een team van professionals. Wij hebben zo geprobeerde best mogelijk schilderervaring voor je te realiseren.

Hiervoor hebben wij enorm ons best gedaan, dankzij deze moeite mogen wij jaarlijks duizenden mensen blij maken met te gekke hobby pakketjes. Wij hopen jou ook! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *