8x Wat is Kubisme?

Inhoudsopgave

Wil je meer weten over hoe je kubistische kunst kunt identificeren? We introduceren je tot deze invloedrijke beweging in de moderne kunst en bespreken de unieke eigenschappen die kubisme definiëren.

DE EVOLUTIE VAN KUBISME

Ontstaan in Frankrijk tussen 1906 en 1908, vertegenwoordigt het kubisme een baanbrekende omwenteling in de 20e-eeuwse kunstwereld. De naam “kubisme” is geïnspireerd op het Franse of Latijnse woord voor “kubus”. Het zijn Pablo Picasso en Georges Braque die als pioniers van deze kunstrichting worden beschouwd. Kubisme kwam voort uit de avant-garde in de schilderkunst en volgde het fauvisme op, waarmee het tevens het begin van het klassieke modernisme markeerde.

Aanvullende suggestie: Ontdek ook ons assortiment van schilderen op nummer kits, beschikbaar voor zowel volwassenen als kinderen.

In plaats van de traditionele schildertechnieken die gericht waren op het realistisch weergeven van mensen, objecten en landschappen, kozen Picasso en Braque voor een radicaal andere aanpak. Hun focus lag vooral op de simplificatie van objecten tot basale geometrische vormen zoals kegels, bollen en piramides. Dit nieuwe artistieke paradigma verhoogde het niveau van abstractie door een object te analyseren en vervolgens te ontmantelen in zijn geometrische componenten. Hoewel het kubisme zelf geen vastomlijnde theorie of manifest had, was het een krachtige artistieke beweging.

Paul Cézanne wordt vaak gezien als een belangrijke voorloper van het kubisme, dankzij zijn artistieke visie en oeuvre. Ook waren er andere invloeden op Picasso, waaronder werken van El Greco, Paul Gauguin, Henri Rousseau en de esthetische elementen van de Afrikaanse kunst. Rond het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 begon de beweging te fragmenteren.

Het kubisme kan grofweg worden ingedeeld in twee hoofdstromingen: analytisch en synthetisch kubisme.

BEGRIPPEN VAN ANALYTISCH KUBISME

De eerste fase van het kubisme, die duurde van 1910 tot begin 1912, staat bekend als Analytisch Kubisme. In deze periode richtten kunstenaars zoals Picasso en Braque zich op de ontleding van objecten, weergegeven vanuit meerdere gezichtspunten. Ze lieten de traditionele elementen van voorgrond, middengrond en achtergrond los, en gaven weinig tot geen aandacht aan belichting. Door dit te doen, doorbraken ze de solide, gesloten vormen van objecten ten gunste van een meer formele en ritmische representatie. De kleurenpaletten in deze werken waren vaak ingetogen, beperkt tot gedempte en soms zelfs bleke tinten.

ELEMENTEN VAN SYNTHETISCH KUBISME

Vanaf 1912 onderging het kubisme een transformatie, die we kennen als Synthetisch Kubisme. Kunstenaars als Picasso, Braque en later Juan Gris begonnen met het opnieuw samenstellen van de geometrische vormen die ze eerder hadden uiteengenomen. Deze tweede golf van het kubisme verschoof van abstractie naar meer concrete vormen en presenteerde een samensmelting van ongelijksoortige objecten. Dit tijdperk wordt gekenmerkt door de opkomst van de “collage”-techniek, waarbij kunstenaars uiteenlopende materialen zoals papier, textiel en hout in hun werken integreerden, resulterend in meer kleurrijke en multidimensionale composities. De techniek van “papiercollé” of “geplakt papier” heeft een blijvende impact gehad op collagetechnieken die tot op de dag van vandaag worden gebruikt.

ORFISME EN ANDERE BELANGRIJKE FIGUREN

Er bestaat ook een subvorm van kubisme, bekend als Orphisme of Kleurkubisme, voornamelijk uitgedragen door de kunstenaar Robert Delaunay. Enkele van de meest prominente vertegenwoordigers van het kubisme zijn Pablo Picasso, Georges Braque en Juan Gris.

SAMENVATTING

Samengevat worden kubistische werken gekenmerkt door afgeplatte volumes, vervormde perspectieven, het gebruik van collage, het samenvoegen van verschillende gezichtspunten, en vaak het onderwerp van stilleven. Kubisten benaderden de natuur als een verzameling van fundamentele geometrische vormen zoals kubussen, kegels en bollen.

VOORBEELDSWERKEN VAN KUBISME

Als je meer inzicht wilt krijgen in het kubisme, zijn hier enkele iconische schilderijen die je kunt onderzoeken:

  1. “Fruitschaal, viool en fles” (1914) – Pablo Picasso
  2. “Klarinet en fles rum op een schoorsteenmantel” (1911) – Georges Braque
  3. “Stilleven” (1914) – Pablo Picasso
  4. “Fles rum en krant” (1914) – Juan Gris
  5. “Het zonnescherm” (1914) – Juan Gris
  6. “Fles en vissen” (1910-1912) – Georges Braque
  7. “Mandora” (1909-1910) – Georges Braque

Deze schilderijen bieden een diepgaande kijk op de evolutie van het kubisme en de verschillende stijlen en technieken die de kunstenaars gebruikten.

Pablo Picasso: Lezende vrouw in korset

Pablo Picasso: Lezende vrouw in korset

Pablo Picasso: Ambroise Vollard

Pablo Picasso: Ambroise Vollard

Georges Braque: Le viaduct à l'Estaque

Georges Braque: Le viaduct à l’Estaque

Pablo Picasso: Dode vogels

Pablo Picasso: Dode vogels

Georges Braque: Viool en kruik

Georges Braque: Viool en kruik

Laat een reactie achter